Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Konec panka v Helsinkih

24.90

Prevedel: Klemen Pisk
Vezava: trda
Število strani: 259

Opis

Ole od svojega življenja v vzhodnonemškem mestu ne pričakuje več veliko. Star je 40 let, kadi, pije, ne začne dneva brez tablete proti smrti in večino časa preživi v svojem baru, imenovanem Helsinki. Razpadajoči pivski brlog je zadnje zatočišče njegovih starih prijateljev in čudaških stalnih strank. Toda Oleja preganjajo zadimljeni spomini na pankovsko mladost in sivomodre oči dekleta iz češkega zakotja. Pripoved se prepleta z dekletovimi iskrenimi dnevniškimi zapisi, v katerih leta 1987 beleži svojo osebno revolucijo, prežeto z divjimi ritmi in uporom. V melanholičnem, a ironije polnem romanu o zadnji pankovski generaciji in njeni zapuščini po dvajsetih letih Rudiš odlično izriše duha časa. Konec panka v Helsinkih je tudi zgodba o nenehni želji po smislu in svobodi, zgodba o svetu, ki se spreminja tako hitro, da ga že dolgo ne razumemo več.

Ključne besede: pank, iskanje smisla, svoboda, upor, družbene spremembe, socializem, Vzhodna Nemčija, Češkoslovaška, ironija.

Knjiga je izšla s finančno podporo Javne agencije za knjigo RS in Ministrstva za kulturo Republike Češke.


Mnenja:

Renata Vidic – Dobre knjige

Konec panka v Helsinkih je roman, poln ironije, njegova velika vrednost pa se nahaja v problemskih metasporočilnostih, ki odpirajo možnost pogovora o družbenih sistemih, posameznikovih usodah, marginalnostih, jezi, uporništvu in še čem.