Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Znižanje
Znižanje
Category:

Komplet slikanic za otroke (5–10 let)

79.20 50.00

Literarni vlak, ki odpira različne teme za pogovor:

Opis

Anna Onichimowska: Skoraj me ni več strah

Ilustrirala: Ola Woldańska-Płocińska
Prevedel: Klemen Pisk
Vezava: trda
Število strani: 48

Opis:

Cmočka je strah. Neznansko strah. Ko v šoli zadnji čaka na svojo mamo, se boji, da so jo ugrabili gangsterji. Anja Papirček se boji pošasti, ki živi v luknji zraven njihove počitniške hišice v gozdu. Ko se Cmoček in Anja spoprijateljita, nekateri strahovi izginejo, drugi so premagani. Tudi tisti, ki jih skrivaj občuti Cmočkova mama.

Čudovita pripoved Anne Onichimowske pretanjeno in subtilno govori o soočanju s strahom in njegovem premagovanju. Ilustracije je pričarala Ola Woldańska-Płocińska. Za vse, ki nas je že bilo kdaj strah. Tudi za odrasle!

 • Avtorica je leta 2011 dobila nagrado za življenjsko delo na področju otroške književnosti – priznanje, ki ga podeljuje poljska sekcija IBBY.
 • Vrhunsko literarno delo nam pokaže, kako doživljamo strah, kako se z njim spopademo ter kako se spleta prijateljstvo in se krepijo vezi med staršem in otrokom.
 • Delo, ki bo v enaki meri pritegnilo dečke in deklice.
 • Knjiga odpira možnosti za različne pogovore.

Spodbude za branje:

 1. Cmoček se boji, da so mamo ugrabili in da bo moral plačati odkupnino, za katero nima denarja. Anja Papirček se boji pošasti, ki živi v brlogu. Pošast se boji zobozdravnika. Vsi imamo strahove. Česa se pa ti bojiš? Komu zaupaš svoje strahove? Kako pa strah premagaš?
 2. V knjigarni je Cmoček za Anjo izbral dve knjigi. Prva je govorila o gozdu in živalih, druga je bila pravljica. Kakšne knjige pa rad prebiraš ti?

Mnenja:

Alenka Štrukelj – Literarna lekarna

Eden od razlogov, zakaj se otroci lahko bojijo, da bodo ostali sami, je ta, da jim čas teče drugače kot nam, odraslim. Slikanica Skoraj me ni več strah poljske avtorice Anne Onichimowske govori ravno o tem strahu, ki ga občutijo otroci, ko starši ne pridemo pravočasno ponje v vrtec, kakšni scenariji se jim lahko vrtijo v glavi, kaj vse se nam je lahko zgodilo. Govori pa tudi o nasilju v družini, in pošastih v gozdu, ki jih lahko premaga samo resnično prijateljstvo.

Pri Sofiji

Skozi odnos med prisrčnima junakoma avtorica v zgodbi na nežen način predstavi vprašanje premagovanja takih in drugačnih strahov. Knjigo vidim kot zelo primerno izbiro za šolsko populacijo (8+), saj presega vprašanje otroških strahov v podobi pošasti izpod postelje in ob bok čisto konkretnim skrbem postavi tudi tiste, ki jih občutijo odrasli. Anna Onichimowska tematiko strahov učinkovito kombinira s temo prijateljstva, domišljije in sodobnih (enostarševskih in reorganiziranih) družin sredi sveta, polnega nevarnosti.


Liliana Bardijewska: Zeleni popotnik

Ilustrirala: Emilia Dziubak
Prevedel: Klemen Pisk
Vezava: trda
Število strani: 56

Opis:

Stvorček živi v Stvorčiji, sivi deželi s sivim nebom, sivo reko in sivimi prebivalci. Toda nekega jutra, ko se Stvorček zbudi, se v vsej tej sivini nenadoma ne počuti več dobro … Njegove tačke so postale turkizno zelene! Gotovo nekje obstaja zelena dežela z zeleno reko, v kateri bo lahko zagledal svoj zeleni odsev, pomisli – in se odpravi na pot.

Poljska pisateljica Liliana Bardijewska nas s svojo pripovedjo popelje v čudežno barvite dežele, kjer imajo barve tudi obliko, okus in zvok. Popotovanje od sive monotonije prek različnih pokrajin, v katerih dominira ena od glavnih barv (modra, rumena, rdeča, bela, zelena), vodi do mavrice. Potovanje avtorica poveže z doživljanjem naravnih pojavov (nevihta, veter, vročina, mraz) ter čustev, zato vsako poglavje vabi tudi k spoznavanju narave in raziskovanju čustvenega sveta. Njen Stvorček se na svoji poti pogumno spopade s težavami, nauči pa se tudi ponuditi in sprejeti pomoč. Knjiga je zato dragocena dopolnitev vsake domače knjižnice.

 • Liliana Bardijewska mojstrsko pripoveduje zgodbo o iskanju svojega mesta pod soncem.
 • Knjiga, ki bo otrokom ob spoznavanju barv pomagala spregovoriti o čustvih – navdihujoče za vse dečke in deklice!
 • Knjiga leta na natečaju poljske sekcije IBBY (2001).
 • Liliana Bardijewska je od poljskega ministrstva za kulturo prejela srebrno medaljo Gloria Artis za zasluge v kulturi (2010).
 • Emilia Dziubak je danes ena vodilnih poljskih ilustratork mlade generacije.

Spodbude za branje:

Stvorček se je odpravil na popotovanje v zeleno deželo. Kakšna pa bi bila videti tvoja sanjska dežela? Bi bila ene barve ali bi bila barvita? Kaj si predstavljaš pod izrazom “barvito življenje”? Naredi seznam in napiši pet stvari, zaradi katerih je tvoje življenje barvito.

Mnenje:

Urška – Booknjiga

Čeprav se v knjigi srečamo s fantazijskimi junaki, pa njen pomen in zgodba stojita na realnih tleh, saj nam sporoča, da si je v popotovanju po svetu potrebno pridobiti prijatelje, slediti svojemu cilju (in imeti nek cilj!), ter ga doseči in se na koncu veseliti. Nesebična pomoč prijateljev je tista, ki nam pomaga prebroditi mnoge težke situacije, odrazi pa se tudi v temu, da jim našo pomoč ali stvari, ponudimo tudi sami.


Germano Zullo: Zmago

Ilustrirala: Albertine
Prevedla: Anja Keber
Vezava: trda
Število strani: 32

Opis:

Slikanica problematizira bleščečo uspešnost konja Zmaga, ki z jahačem Viktorjem Viharnikom, s katerim sta »usklajena, kot bi bila eno,« z velikanskim triumfom preskakujeta ovire. A tudi zmagoviti Zmago ne more biti vedno prvi. Ko se mu na pomembnem tekmovanju »zalomi««, se z Viktorjem odpravita k zdravniku, ki mu predpiše vitamine, psiholog, ki posumi v izgubo samozavesti, pa mu odredi počitek. Nazadnje se odpravita še k okulistu, ki Zmagu predpiše prava očala, in problem se v hipu razreši. Vprašanje je, ali sta imela avtorja z duhovito večsporočilnostjo v mislih nujnost pregleda pri okulistu ali zlata vredno sporočilo za današnji čas, da je na poblaznelo tekmovalnost in hlepenje po uspehu treba pogledati z »drugimi očmi«.

Anotacija je dostopna v Priročniku za branje kakovostnih mladinskih knjig 2017, str. 67, avtorica Ida Mlakar Črnič.

 • Izjemno poučna knjiga, ki tematizira vztrajnost.
 • Slikanica otrokom na prijeten način razloži, zakaj morajo nekateri nositi očala.
 • Avtorja slikanice, zakonca Zullo, uspešno sodelujeta pri različnih slikaniških projektih in sta bila za svoja dela večkrat nagrajena.

Spodbude za branje:

Zmago in Viktor sta skorajda nepremagljiva v preskakovanju ovir. Tekmuješ v kakšnem športu? Kaj pomeni zmaga? Kaj pa neuspeh? Kdo vse je pomagal Zmagu? Kateri športnik ti je za vzor? Zakaj?

Mnenje:

Beti Južnič – Bukla 120-121

Konji so med ljudmi vedno vzbujali veliko pozornosti. Elegantne in inteligentne živali, včasih delovni pomočniki, so danes pomembne za šport in rekreacijo ter zato pravi junaki za slikanice. Konj Zmago in njegov jezdec Viktor Viharnik sta nepremagljivi par, zmagujeta kot za stavo prav na vseh tekmovanjih. Na pomembni domači tekmi pa – katastrofa. Nenadoma gre vse narobe, saj podreta vse ovire, namesto da bi jih elegantno in hitro preskočila. Zaskrbljeni Viktor pelje Zmaga k zdravniku, ta pa ugotovi, da je z njim vse v redu. Če ni telesno, je pa duševno, meni Viktor in pelje Zmaga k psihologu. A tudi ta ne najde ničesar. Šele obisk pri okulistu reši zadevo, Zmago namreč potrebuje očala! Z očali je spet v stari zmagovalni formi. Slabovidnost ni bolezen in očala niso ovira za doseganje uspehov. Celo pri konjih ne.


Jan De Kinder: Rdeča

Ilustriral: Jan De Kinder
Prevedla: Stana Anželj
Vezava: trda
Število strani: 32

Opis:

Na začetku ni bilo nič.
Rok je zardel.
Smešno.
Ko so se mu vsi smejali,
ni bilo več smešno.

Pavle ves čas napada sošolca Roka, ki pogosto zardeva, in se mu zaničljivo posmehuje. Tudi drugim otrokom se to sprva zdi smešno, toda kmalu se zavejo, da Pavle ne ravna prav. A nasilneža se bojijo; le kaj naj storijo? Naj se mu postavijo po robu? Naj se ob Pavletovem nasilju obrnejo stran, da ga ne bodo deležni tudi sami?

Slikanica na otrokom razumljiv način tematizira problem medvrstniškega nasilja in prikaže, da zasmehovanje boli skoraj tako kot udarci. Potrebnega je veliko poguma, da se mu postaviš po robu.

 • Odlična zgodba seže v srce in verjamemo, da bi jo moral prebrati prav vsak otrok. Uči namreč, kako pomembno je sočutje, in nazorno pokaže, kako ravnati v primeru zasmehovanja. Slikanica bo prišla prav učiteljem, vzgojiteljem, mediatorjem in staršem, ki se soočajo s to težavo v šoli.
 • Dela Jana De Kinderja poleg grafičnega izraza odlikujejo neposredna pripovedna moč, humor, ustvarjanje vzdušja in upodabljanje čustev. Njegova najljubša barva je rdeča v vseh možnih odtenkih.

Spodbude za branje:

 1. Pogovor: Deček zaradi norčevanja postane žalosten in prestrašen. Ali se tudi ti kdaj tako počutiš? Z učiteljico se pogovorite o situacijah, zaradi katerih se slabo počutite.
 2. Pogovor: Sošolci se zoperstavijo nasilnemu početju. Kaj mislite, kako se bodo obnašali, ko bo naslednjič kdo koga zasmehoval?
 3. Ustvarjaj: Na list nariši dva enako velika kroga. En krog pobarvaj rdeče, drugega zeleno. Rdečemu nariši žalostna usta, zelenemu pa nasmeh. Nariši še oči. Kroga izreži, rdečega s pobarvano stranjo navzdol položi na mizo in ga prevleci z lepilom. Na krog položi slamico ali paličico, tako da je bo pol gledalo čez rob kroga. Zdaj na krog in slamico položi še zeleni krog in poskrbi, da se lepo zlepita. Dobil si »lutkico«, ki lahko namesto tebe spregovori o tvojih čustvih.

Oglejte si videoposnetek o slikanici.

Mnenje:

Beti Južnič – Bukla 120-121

Medvrstniško nasilje je eden izmed perečih problemov sodobne družbe. Začne se z zbadanjem, norčevanjem in se potem samo še stopnjuje. Ničelna strpnost do takšnega vedenja je nujna, toda kako jo doseči? Pomembno vlogo imajo dobre knjige, saj lahko pozitivno vplivajo na zavedanje o nevarnosti tega pojava in na pravilen odziv vseh vpletenih, otrok in odraslih. V vsakem razredu, tako kot v naši slikanici, se najde kak nasilnež, ki zasmehuje druge in se ga vsi bojijo. Ko sošolec Pavle napade Roka in ga zaničljivo zasmehuje zaradi njegovega zardevanja, je to drugim otrokom na začetku smešno. Kmalu se zavedo, da to ni prav, toda nasilneža se bojijo. Kaj naj storijo?