Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Znižanje
Category:

Komplet slikanic za otroke (4–7 let)

78.60 50.00

Ni na zalogi

Literarni vlak odličnih slikanic, v katerih ne manjka humorja in spodbude:

Opis

Susanna Mattiangeli: Kdo je Nino?

Ilustrirala: Mariachiara Di Giorgio
Prevedla: Dušanka Zabukovec
Vezava: trda
Število strani: 32

Opis:

Nino se ne pusti ujeti: mirno se igra skrivalnice, kmalu zatem pa v astronavtski obleki potuje po vesolju; skoraj ga že zgrabiš, on pa skoči v bazen in ga ne najdeš več.

Kje je zdaj? Pri županu? Mogoče celo pri kraljici? Prav gotovo. Res ne veš, kaj vse je lahko otrok?

 • Otrok bo v zgodbi navdušeno prepoznaval svoje vloge v različnih okoljih in med različnimi ljudmi.
 • Poetična zgodba razkriva kompleksnost otrokovega bivanja in poudarja pomen prijateljstva.
 • Nostalgične ilustracije, polne literarnih namigov, ob katerih se bodo nasmihali tudi starši.
 • Avtorica je za svoja vrhunska dela leta 2018 prejela najprestižnejšo italijansko nagrado – Andersenovo nagrado za pisateljico leta.

Spodbude za branje

 1. Kateri Nino ti je najbolj/najmanj všeč? Zakaj?
 2. Se ti kdaj počutiš podobno kot Nino? Kdaj?
 3. Poznaš koga, ki je podoben Ninu?
 4. Katere vse vloge igraš čez dan? (Za mlajše otroke: Kdo si, ko si doma? Kdo si, ko si v vrtcu? …)
 5. Kdo so tvoji prijatelji? Kakšni so? Kdaj so ti najbolj všeč? (Za mlajše otroke: Kakšen je tvoj najboljši prijatelj, ko sta na igrišču? Kaj pa, ko se skregata? Ko je z mamico? …)

Za malce starejše (6+):

 1. Sem jaz kdaj ena oseba in kdaj druga? Kdaj? Kakšen/kakšna sem takrat?
 2. Katera tvoja vloga ti je najbolj in katera najmanj všeč?
 3. Se v kateri vlogi težko znajdeš? V kateri ti je povsem lahko?
 4. Ali igramo sedaj, ko je korona, manj ali več vlog? Katere?

Več na blogu Mami blogerke.

Mnenja:

Maja Črepinšek – Moj malček

Nenavadno slikanico Susanne Mattiangeli, ki vabi k poglobljenemu branju in premišljevanju, je mogoče »brati« tudi brez besed ob ogledovanju izjemnih ilustracij Mariachiare Di Giorgio. Ilustracije vabijo k sanjarjenju. Odpirajo vrata v svet, kjer otrok lahko sam obarva realnost, kot si jo želi on sam. Pisateljica je leta 2018 prejela najprestižnejšo italijansko nagrado – Andersenovo nagrado za pisateljico leta. Toplo priporočam!

Fotografija: Maja Črepinšek

Mami blogerke

Ob vsaki slikanici in ob vsakem otroku, ki jo prebira, se lahko pogovarjamo o mnogih temah, ki so tisti trenutek aktualne za starost in okoliščine v katerih se je znašel tisti hip. Vseeno pa vedno obstajajo tudi neke splošne teme, ki se jih vsebina dotika in nam lahko pomagajo raziskati notranji svet otroka, nam pomagajo učiti sočutja do sebe in drugih in podprejo razvozlavanje nekaterih ovir ali izzivov, s katerimi se otroci dnevno soočajo.

Slikanica Kdo je Nino? ponuja izvrstna izhodišča za pogovore o razumevanju sebe, prijateljev in odnosov med ljudmi. Morda tudi o tem, kako so se vsakodnevni odnosi spremenili zaradi karantene. Igramo sedaj še kakšno vlogo več ali kakšno manj?

Fotografija: Mama kuha


Jana Bauer: Kako prestrašiti pošast

Ilustrirala: Małgosia Zając
Vezava: trda
Število strani: 32

Opis:

Imate pod posteljo pošast?
Je debela, ima eno oko in kremplje
na tacah? To bo ROBATA pošast.
Kar brez skrbi, na smrt se boji
godbe na pihala! Izpod postelje jo
preženete z glasno koračnico.
In če pošast ni ROBATA, pač pa
ZOBATA ali celo KOSMATA?
Dam vam dober nasvet:
takoj pokličite OTONA KOBILICO!

Oton Kobilica stanuje v stolpnici sredi mesta. Ravno razmišlja o naslednjem izumu, ko ga ves prestrašen obišče sosed Filip Zajec. Pod Filipovo posteljo se je zavlekla pošast! Toda pošast ni Filipova edina težava. Tu je še razgrajač Edi Glista, ki dečku vztrajno greni življenje. Bosta fanta kos zahtevni nalogi, ki terja veliko mero poguma in iznajdljivosti? Bosta izpod postelje uspela pregnati izjemno redek, predrzen in hudoben stvor? Bodo liter malinovega sirupa, žlica za serviranje krompirja in pesem o strašni punčki Mari res dovolj? Kaj pa nasilni Edi iz sedmega nadstropja? Le pogumno! Vsaka pošast ima svojo šibko točko.

 • Še ena duhovita pustolovščina izpod peresa avtorice Groznovilce.
 • Otroke bodo zabavale nenavadne in zanimive zamisli izvirnih junakov.
 • Z otroškimi strahovi (resničnimi in namišljenimi) se junaki spoprijemajo preudarno, samozavestno, spretno in pogumno.
 • Živahne like, zabavne pošasti in duhovite domislice spremlja dobro odmerjeno stopnjevanje napetosti.
 • Odlične, izvirne ilustracije.

Nagrade in nominacije: 

Uvrstitev v katalog Bele vrane (The White Ravens Catalogue).

Spodbude za branje

 1. Misliš, da pošasti res lahko živijo pod posteljo? Kaj pa v morastih sanjah?
 2. Se spomniš še kake zgodbe, v kateri nastopa pošast? Je podobna pošastim iz zgodbe, ki ste jo ravnokar prebrali?
 3. Česa pa je tebe strah?
 4. Kako strah premagaš? Kaj pa Edi Glista?
 5. Se je fantov, kot je Edi, treba bati?

 

Poslušajte pogovor z Jano Bauer.

Mnenja:

Gaja Kos – LUD Literatura

V opisih lastnosti posameznih pošasti prideta do izraza avtoričini dobro znani izvirnost in duhovitost (zobate pošasti na primer ne prenesejo malinovega sirupa proti kašlju, še več, slabo jim je že, če samo vidijo reklamo zanj …), ki se ji v podobi pridruži tudi ilustratorka – pri Filipu doma je na primer vse v znamenju mačk, s katerimi je obsedena njegova mama: obešalnik v obliki mačk, mačke na slikah, ure v obliki mačk, mačka na koledarju itd. 

Andraž Gombač – Primorske novice

Duhovito in prikupno prismuknjeno zgodbo s posrečenim iztekom spremljajo ilustracije v več tehnikah, ki nikakor niso zgolj upodobitev zapisanega. Ne samo besede, zgovorna je tudi množica detajlov, ki pritegnejo oko.

Maja Črepinšek – revija Moj malček

Imenitna zgodba Jane Bauer se otroških strahov loti izvirno in duhovito. Ja, pošasti je mogoče pregnati, le zdravilo zanje mora biti nenavadno! Hkrati z repatežem odločno pomete še z vrstniškimi nadlegovalci. Ste se vprašali, kaj je bilo v škatlici, ki prežene najhujše izmed pošasti? Ogledalce. Ogledalce, v katerem vsakdo zagleda samega sebe. Kdor je pošast, ga iz škatlice pogleda pošastna pošast! Slikanico, ki je ena najlepših obogatitev otroških knjižnih polic letošnjega leta, je odlično ilustrirala Malgosia Zajac. Toplo priporočam!

Fotografija: Maja Črepinšek


Kadri Lepp: O mišku, ki ni imel sani

Ilustrirala: Piret Niinepuu-Kiik
Prevedla: Julija Potrč Šavli
Vezava: trda
Število strani: 24

Opis:

Zapade prvi sneg in vse živali se odpravijo na grič, da bi se sankale. Le mali mišek se ustavi pod vznožjem. Edini živalski mladič v gozdu je, ki nima sani. Nenadoma ob sebi opazi starikav, zguban obraz – starega želvaka, ki se ni še nikoli v življenju spustil z griča …

 • Tankočutna zgodba o majhnih in velikih skritih željah.
 • S pomembnim sporočilom, da se vedno lahko najde priložnost, da pomagamo drugemu, mu izpolnimo željo ali uresničimo sanje.
 • Medsebojna pomoč in solidarnost presegata generacijske okvire.
 • Nežne ilustracije živali v čudoviti zimski pokrajini.

Spodbude za branje

Skupaj si oglejte ilustracije v slikanici O mišku, ki ni imel sani. Kaj mislite, o čem pripoveduje? Ob ilustracijah si izmislite svojo zgodbo. Če že znate pisati, jo tudi zapišite.

Mnenje:

Pri Sofiji

Mišek nastopa v zimski zgodbi o otroških željah, ki se v družbi pravih ljudi lahko tudi izpolnijo. Le kako je moralo mišku biti pri srcu, ko je ugotovil, da edini med živalskimi mladiči nima sani za zimske radosti? Miškovi vrstniki sploh niso opazili njegove stiske. Le stari želvak si je vzel čas in mu prisluhnil – ter se spomnil odlične ideje. Tistega večera se oči niso bleščale le mišku niti ni bil on najsrečnejša žival na svetu … Nežna zgodba o pripravljenosti nuditi roko nekomu, ki jo potrebuje.


Aaron Blabey: Živa Žganec

Ilustriral: Aaron Blabey
Prevedel: Jakob Kenda
Vezava: trda
Število strani: 32

Opis:

Aaron Blabey je odličen avstralski avtor in ilustrator. Slikanico o Živi Žganec pa posveča vsem ‘tanovim’. Življenje Žive Žganec je resnično osupljivo – živela je že na vseh mogočih koncih sveta! Seveda, ker se kar naprej seli, je v šoli vedno ‘tanova’ in še nikjer se ni počutila zares doma. Ampak Živi Žganec je za to prav malo mar. No, tako vsaj trdi. Življenje Žive Žganec je podrobno dokumentirano z imenitnimi, duhovitimi ilustracijami.

Slikanica je bila nominirana za najboljšo avstralsko slikanico leta 2009.

Spodbude za branje

Krasno darilo za vse deklice in dečke, ki so se preselili v drugo državo, v drugo sosesko, novo hišo ali zamenjali šolo, saj tematizira njihove strahove, hkrati pa je slikanica tako zabavna, da jim pomaga prebroditi neprijeten občutek, povezan s selitvijo.

Slikanica odpira številne možnosti za pogovor z otrokom o prednostih in slabostih selitve v novo okolje, obenem pa otroku razvija tudi empatijo do priseljenih sošolcev in sošolk ter mu ponuja vpogled v njihovo doživljanje spremembe.