Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Znižanje
Znižanje
Category:

Komplet slikanic za otroke (0–4 leta)

75.60 50.00

Literarni vlak s slikanicami za najmlajše:

Opis

Helen Nicoll: Meg in Mog

Ilustriral: Jan Pieńkowski
Prevedla: Jana Bauer
Vezava: trda
Število strani: 32

Opis:

Čarovnica Meg se s svojim progastim mačkom Mogom odpravi na srečanje čarovnic, a pri čaranju ji, kot vedno, spodleti … Priljubljena serija slikanic o čarovnici Meg in mačku Mogu z igrivimi besedami in drznimi, močnimi barvnimi kontrasti že več kot štirideset let navdušuje otroke in njihove starše.

Spodbude za branje:

Prigode Meg in Moga si lahko ogledate v številnih epizodah animirane serije, ki je nastala po knjižni predlogi. Nekaj jih lahko najdete na spodnjih povezavah:

Mnenje:

Maja Črepinšek – Moj malček

Meg je čarovnica, Mog pa je njen maček. Meg skrbi zanj in za sovo, ki jo opolnoči prebudi za zajtrk. Meg se obleče, stopi Mogu na rep – po nesreči, pripravi vsem trem za zajtrk velik kotel marmelade s slanikom, jajci, kakavom in mlekom, nato pa z Mogom poletita na čarovniško srečanje… Knjiga ima zelo preproste črtne ilustracije, podložene z močnimi kontrastnimi barvami in igrivo besedilo. Zdi se preprosta, a premišljeno vpeljuje vizualne in zvočne zaznave, na primer, hukanje sove, mačji mijavk, jasen ritem besedila, občasno rimanje… Vključuje števila in uro, dramatično naraščanje, smešnost nesmisla… Toplo priporočam.


Gülşah Yemen: Črta

Ilustriral: Çağrı Odabaşı
Prevedla: Alenka Urh
Vezava: trda
Število strani: 32

Opis:

Črte so res neverjetne! Samo pomisli, kaj vse lahko nastane iz njih: trikotniki, kvadrati in krogi. Notno črtovje in glasba v njem. Pa hiše, tigri in korneti za sladoled!

Imaš papir in svinčnik? Odlično! Potegni črto, dve, tri … Le kaj bo nastalo?

 Spodbude za branje

Z otroki v predšolskem obdobju:

  • Opazujemo različne črte, oblike, predmete idr. in jih poimenujemo (= beremo besedilo); spodbujamo otroke,  da jih narišejo tudi oni, ponudimo jim papir in barvne svinčnike. (Torej ne v slikanico, čeprav je tam prazna stran, namenjena temu. No, ali pa tudi, če je slikanica otrokova. Po knjigah iz knjižnice ne pišemo in ne rišemo!)
  • Spodbujamo jih, da rišejo in narišejo karkoli; rišemo z njimi skupaj, rišemo tudi ravne in krive črte in jih združujemo tako, da nastanejo črke … Morda bo otrok začutil, da so črke in oblike sestavljene iz različnih črt!

Otroci v 1. triletju OŠ:

  • Slikanico si ogledajo sami in preberejo tudi besedilo. Spodbujamo jih, da slikanico predstavijo po svoje s svojimi besedami. Kakšne so črte? V kaj se združujejo, kaj nastaja iz njih?
  • Spodbujam jih k opazovanju (morda ob tem narišem še kakšno črto), želim, da bi otroci spoznali, da so črke in oblike sestavljene iz različnih črt. Iz črk je sestavljeno besedilo (zgodbe, pravljice, pesmi idr.), iz različnih oblik lahko nastanejo risbe. V besedilu piše takole: »Črte, oblike in barve se združijo … in se v hipu pretopijo v sanje«. Karkoli želimo napisati in narisati, uporabljamo in kombiniramo različne črte (različnih oblik in dolžin). Tudi ta slikanica je kombinacija različnih črt, oblik in barv. Turška ustvarjalca sta svojo zamisel, načrt oz. »sanje« o slikanici ustvarila z različnimi črtami! So otroci očarani nad spoznanjem?
  • Na koncu slikanice je prazna stran z navodilom: »Tukaj lahko narišeš, kar koli želiš.« Z otroki se pogovorimo, da v svojo lastno slikanico lahko rišemo (toda risba bo za vedno ostala in morda nam pri naslednjih branjih to ne bo všeč), nikakor pa ne smemo risati (in pisati) v knjigo, ki ni naša last, npr. izposojeno v knjižnici. Tole je zadnji stavek v slikanici: »Rišeš lahko kjer koli.« Pogovorimo se, če je temu res tako. V glavnem rišemo na papir ali na druge ustrezne podlage (na pa na stene, plotove idr.) Potrudim se, da opozorila ne ovirajo njihove ustvarjalnosti!

Spodbude za branje je za Bralno značko pripravila mag. Tilka Jamnik

Mnenje:

Urška Bračko – Booknjiga

Črta je slikanica, ki bo sicer vašim otrokom povedala stvari, ki jih že vedo, pa tudi tiste, ki jih še ne. Morda jih bo ravno slikanica spodbudila k risanju in bodo narisali tisto, kar si najbolj želijo. Tako kot piše v slikanici: “Črte, oblike in barve se združijo … in se v hipu pretopijo v sanje.” Sanjajte skupaj z vašimi otroci in jim pustite ustvarjalne svobodo. 

Fotografija: Urška Bračko


Andreja Peklar: Buba

Vezava: trda
Število strani: 32

Opis:

Mala Buba prejme pismo, se poslovi od sestric in se odpravi na pot. Na potovanju, ki je vznemirljivo in včasih nevarno, odkriva nove stvari in občutke. Žene jo radovednost, a premagati mora tudi strah in dvom. Bo na koncu res vse prav?

Andreja Peklar nam v svoji izjemni likovni govorici in s pravljično prispodobo pričara čudežno preobrazbo gosenice v metulja. Bubino popotovanje je hkrati tudi zgodba o odraščanju slehernega živega bitja.

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Spodbude za branje

Pogovor z otrokom o drobnih čudežih narave dodatno spodbuja poučen dodatek o razvoju metulja na koncu knjige.

Bubo lahko poslušate tudi v izvedbi Ane Facchini iz SNG Nova Gorica.

Vabljeni k ogledu pogovora z avtorico Andrejo Peklar.


Andreja Peklar: Ferdo, veliki ptič

Vezava: trda
Število strani: 32

Opis:

Ferdo je ptič. Velikanski ptič. Prevelik za okolje, v katerem živi. Toda Ferdo svoje drugačnosti sploh ne opazi, še več, s pridom jo uporabi, da z njo pomaga manjšim od sebe.

Ometa dimnike, nadomešča žerjave, trdo dela, in ko postane žejen, popije jezero … Toda ko ostanejo brez vode, vsi kaj hitro pozabijo na dobra dela nenavadne črne ptice in Ferdo postane prav tisto, na kar dotlej še nikoli ni pomislil – drugačen, izobčen in osamljen.

S slikanico, ki svojo zgodbo pripoveduje le skozi podobe, je Andreja Peklar leta 2015 na knjižnem sejmu v Bologni navdušila mednarodno žirijo, ki je Ferda uvrstila med nominirance za nagrado Silent Book Contest.

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Spodbude za branje

Slikanico brez besed dam v roke kateri koli starostni skupini bralcev, toda vsem bralcem brez vnaprejšnjih informacij. Spodbujam jih, da ob ilustraciji pripovedujejo zgodbo. Prisluhnem, kaj bodo povedali otroci v predšolskem in zgodnjem bralnem obdobju, kaj učenci 2. triletja in kaj odrasli. Bi učenci 3. triletja sploh želeli sodelovati?

Spodbude za branje je za Bralno značko pripravila mag. Tilka Jamnik

O Andreji Peklar in Ferdu.

Mnenja:

Koridor – Larisa Javernik

Ena boljših »tihih« slikanic je delo Ferdo, veliki ptič slovenske avtorice Andreje Peklar, ki je z uporabo preprostega dvodimenzionalnega vizualnega jezika ustvarila čudovito (nenapisano) zgodbo. Informacije so bralcu posredovane predvsem skozi uporabo kontrastov. Z jasnimi kompozicijskimi odločitvami avtorica Ferdovo telesno značilnost kontrastno postavlja nasproti majhnemu svetu, v katerem biva – Ferdo je namreč ogromen črn ptič.

LUD Literatura – Veronika Šoster

Obenem knjiga problematizira dojemanje in sprejemanje drugačnosti, ki se je družba velikokrat neutemeljeno boji ali jo zavrača. Vse to je posredovano prek podob, ilustracije učinkujejo kot grafike, saj gre za ploskve (drevesa, hiše, tovarne, baloni) na beli podlagi, različne debeline in teksture nanešene barve pa dajejo likom in pokrajini občutek živosti in gibanja. Najbolj navdušijo Ferdovi obrazni izrazi, in ko za svoje dobro dejanje na koncu prejme odlikovanje, naš obraz z razlogom zažari z njegovim.

Pri Sofiji

Tako sem se odločila, da jo spodbudim, naj o Ferdotu razmišlja naglas. Obotavljivo, z enobesednimi stavki, je začela pripovedovati svojo zgodbo. Potem je ta prerasla v monolog, deloma v dialog s samo sabo. Jaz sem poslušala in – zapisovala. Ko je bučka obrnila zadnjo stran, je delovala precej zadovoljno. Kot da ni ničesar izpustila, ničesar zanemarila. Knjigo je odložila in tekla novim podvigom naproti …