Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Znižanje
Znižanje
Category:

Komplet knjig za otroke (5–9 let)

87.60 50.00

Skoči na literarni vlak, ki skozi pradavnino vozi govoreče predmete in nenavadne junake:

Opis

Kęstutis Kasparavičius: Drhteči vitez

Prevedel: Klemen Pisk
Vezava: trda
Število strani: 32

Opis:

Racman Racko skozi okno otožno strmi v zagrnjene zavese v hiši račke Kostanjevke. Ni lahko očarati srca ljubljene dame, zlasti če nisi lepotec. Potem pa napoči zima in reko v Račjem mestu prekrije bleščeči se led.

Hej, račke in racmančki, pograbite drsalke in pohitite na drsališče! Pohiti tudi ti, Racko, morda se ti bo posrečilo pritegniti pozornost lepe Kostanjevke. Nič hudega, če ne znaš kakor veter švigati po ledu in nimaš lesketajočih se peresc, najpomembnejša vendar ni lepota, temveč dobro in plemenito srce.

Spodbude za branje:

 1. Pogovor.Racko se je potopil vse do dna, in ko se je malce razgledal, je opazil v globino pogreznjenega in v travo zapletenega Lepotca. Hitro je odpel paščke njegovih drsalk, ga osvobodil trave in odvlekel proti površju.” Racko je nesebično pomagal Črnemu lepotcu, rešil mu je življenje. Si tudi ti kdaj nesebično komu pomagal?
 2. Igrajmo se: skrivni prijatelj. Na lističe papirja napišite imena vseh otrok v skupini in vse skupaj položite v škatlo. Vsak otrok izvleče listič in nikomur ne izda, katero ime je napisano na njem – to je ime njegovega skrivnega prijatelja! Teden dni poskušaj svojemu skrivnemu prijatelju čim večkrat priskočiti na pomoč, lahko pa mu polepšaš kak dan tako, da mu napišeš prijazno sporočilo, si do njega vljuden ali mu podariš svinčnik, radirko ali nalepko. Ob koncu tedna vsakdo pove, za koga misli, da je bil njegov skrivni prijatelj. Na koncu se skrivni prijatelji razkrijejo.

Mnenja: 

Maja Črepinšek – Moj malček

Kęstutis Kasparavičius je ustvaril še eno čarobno slikanico z izvirno vsebino in harmonično usklajenim besedilom ter ilustracijami. Slikanica prevzame z umirjeno lepoto, naravnim skladom barv, številnimi podrobnostmi, toplo zgodbo in bogastvom domišljije. Toplo priporočam majhnim in velikim!

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


Andrus Kivirähk: Oskar in govoreči predmeti

Ilustrirala: Anne Pikkov
Prevedla: Julija Potrč Šavli
Vezava: trda
Število strani: 295

Opis:

Oskarjeva mama odpotuje na poletni tečaj v Ameriko, njegov oče pa je zaposlen s službenimi obveznostmi, zato mora šestletnik čez poletje k babici. Toda babica živi daleč na vasi, peče grozne polpete in ponuja zanič bombone. Po vrhu vsega nesrečni Oskar doma pozabi svoj prenosni telefon in si časa ne more krajšati niti z igranjem igric! Da bi se vsaj malo zaposlil, iz kosa lesa izdela telefon in kaj kmalu se izkaže, da je ta čudežen. Z njim lahko pokliče kateri koli predmet: omaro, ki pripoveduje o krvoločnih rjuhah in morilskih plaščih, pesniško vedro za smeti ali čudovito rdečo balončico, ki se je zataknila v vrhu breze … Predmeti spregovorijo in Oskar ima hitro polne roke dela.

Domišljije polna zgodba Andrusa Kivirähka, nadvse priljubljenega estonskega pisatelja, je prejela številne nagrade, po zaslugi ilustratorke Anne Pikov pa se je uvrstila tudi na seznam  najlepše oblikovanih estonskih knjig.

Spodbude za branje:

 • Čeprav založnik in Pionirska knjigo priporočata otrokom v 1. triletju OŠ, se meni zdi zelo primerna za glasno branje v nadaljevanjih otrokom v predšolskem obdobju (4–6 let) in potem tudi še v zgodnjem bralnem obdobju, pač toliko časa, dokler si otroci želijo, da jim kdo glasno bere. Nobene posebne spodbude niso potrebne: vzamem knjigo in glasno berem otrokom, sproti pogledamo tudi ilustracije. Po nekaj poglavij naenkrat, dokler pač zdržimo in nam je lepo.
 • Seveda se je možno tudi kaj pogovarjati in se tudi bomo, če bodo otroci tako želeli. Toda nikakor jih ne bom spodbujala k pogovoru z vprašanji. Pri tej knjigi pričakujem, da bo otroke branje o domišljijskih pogovorih in dogajanjih s predmeti povsem prevzelo. Od njih bi si morda želela samo »Še, beri še!«.
 • Morda bi otrokom spotoma namignila, da bi si tudi oni naredili lesene telefone …
 • Preberi več.

Spodbude za branje je za Bralno značko pripravila mag. Tilka Jamnik.

Mnenja: 

Maja Črepinšek – Moj malček

Zgodbe Andrusa Kivirähka o vsakdanjih predmetih bralca očarajo z domišljijo, svežimi domislicami, pristnim humorjem in imenitnimi ilustracijami Anne Pikkov. Nekatere zgodbe so prave krohotavke, kot na primer tista, kako je kuhinjski stol nekaj dni prenašal iz prostora v prostor, da bi se stol lahko dodobra razgledal »po svetu«, česar babica ni smela opaziti, ker bi ga nemudoma vrnila na svoje mesto. Otroci bodo uživali v zgodbicah, odrasli pa bodo opazili tudi sporočilo, da si otroci znajo najti odlično zabavo, če jim damo priložnost, da se najprej dolgočasijo in zato sami odkrijejo, kaj bi radi počeli in kaj jih zanima.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


Stefan Boonen: Mamut

Ilustriral: Melvin
Prevedla: Stana Anželj
Vezava: trda
Število strani: 108

Opis:

Ležal je v plitvi kotanji, z glavo na travi, eno uho obsijano z mesečino, in smrčal. Debel trebuh, majhen rep … Teo ga je lahko zavohal. Nenadoma je mamut zganil glavo.

Junak te zgodbe je TEODOR BOB PRINCEL PRVI. Teo ima tisoč pravic in dolžnosti. Ples, judo, matematika, nogomet, petje. Zna igrati klavir in se spozna na mamutove kakce. In ne samo to: Teo ve, kje leži pradavnina. Odbita in ganljiva zgodba o prijateljstvu in domišljiji.

 • Čudovito oblikovan strip, napolnjen z domišljijo in pustolovščinami, ki nemudoma pritegnejo mlade bralce.
 • Junaki, ki se vsakomur zasidrajo v srce.
 • Ganljiva zgodba na subtilen način obravnava občutenje samote in njen vpliv na otroka.
 • Večplasten prikaz odnosa med otrokom in njegovo družino.

Spodbude za branje:

 • Slikanico seveda lahko berem tudi otroku v predšolskem obdobju: besedilo beremo ali pripovedujemo ob ilustracijah. Pogovarjamo se toliko, kolikor otrok želi.
 • Otroci v zgodnjem bralnem obdobju bodo besedilo brali že tudi samostojno.
 • Otroci v 2. in 3. razredu OŠ in tudi starejši po branju zgodbo pripovedujejo ob ilustracijah. Pri tem bodo zagotovo opisovali fantove dogodivščine, lahko pa bodo dodajali tudi svoja občutenja in razumevanje zgodbe. (Fant je vse preveč osamljen, varuška skrbi za njegove obveznosti, nič pa ga ne pocrklja, pogreša mamo in očeta, ki sta vse dneve odsotna, in predvsem sestro Ado, ki pride domov le med vikendi in mu edina prisluhne. Teo pa potrebuje igro in prijatelja oz. prijatelje, zato si jih izmišljuje vsak prost trenutek (ko je v banji, v odmoru po kosilu, ko tudi varuška malo zadremlje, zvečer, ko ga da varuška spat in odide, staršev pa še ni domov). Si Teo vse samo domišlja ali …? (Otrokom ne razlagam, jim pa prisluhnem, ker me zanima, kako oni občutijo, če se jim bo to sploh zdelo pomembno. ;))
 • To, kar sporoča slikanica o medsebojnih odnosih v družini, je seveda lahko še kako sporočilno tudi odraslim, še posebej staršem in drugim vzgojiteljem.
 • Preberi več.

Spodbude za branje je za Bralno značko pripravila mag. Tilka Jamnik.

Mnenja:

Ajda naklada

Knjiga je na prvi pogled čisto prismuknjena. Način risanja je res hecen in sem se tudi sama ob ilustracijah prav fino zabavala. Všeč mi je tudi uporaba medmetov in na splošno humor v knjigi. A pod tem humorjem in ilustracijami se skriva globlje sporočilo, ki ni niti malo zabavno. Tako kot mnogi otroci te dni, je tudi Teo velikokrat osamljen, saj se starša ukvarjata vse več s kariero in imetjem kot pa z njim. Pogreša starša in sestro.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


Jana Bauer: Ding dong zgodbe

Ilustracije: Bojana Dimitrovski
Vezava: trda
Število strani: 130

Opis:

Ding-dong. Kdo zvoni?

Čudaška in izjemno zabavna knjiga z namigi na znane pravljice vas ne bo pustila ravnodušne. Serijo kratkih pripovedi lahko berete z dveh strani; z deške in dekliške perspektive.

Ob Ding dong zgodbah niti za hip ne boste zatisnili očesa. Opraviti boste morali z neotesanimi gusarji, speči torto za teto povodnega moža in s pesmijo premagati najbolj neustrašne viteze.

Nagrada desetnica, 2020.

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Spodbude za branje:

 • Bi se v »čudaških zgodbah« igrali s kraljično, vitezom, nindžami, gusarji, s povodnim možkom in vesoljčkom?
 • Pred branjem se dogovorimo, kdo bo vstopil v knjigo s te in kdo z one strani (z ene deklice, z druge dečki). Vnaprej se tudi dogovorimo, kdo bo predstavljal posamezne junake. Bi jih odigrali? (Razdelimo vloge.)
 • Po branju se vsi književni junaki »srečamo« in poročamo o dogodivščinah, reševanju težav idr. (Podobno kot je junake upodobila ilustratorka na sredini knjige.)
 • Preberi več.

Spodbude za branje je za Bralno značko pripravila mag. Tilka Jamnik.

Mnenja:

Nina Prešern – Gospodična knjiga

Sproščenost se kaže tudi v jeziku. Izstopajo slengovski izrazi, gusar, ki govori v narečju, ter številni domiselni medmeti. Zgodbe so dolge okrog osem strani, v njih pa prevladujejo živahni dialogi, zaradi katerih je branje zelo poskočno. Zbirka je primerna za branje starejšim predšolskim otrokom, recimo po 4. letu, še bolje pozneje, ter za samostojne bralce prve in druge triade osnovne šole.


Alenka Štrukelj – Literarna lekarna

Domišljija Jane Bauer me vedno znova pozitivno preseneti. V njej se skriva toliko otroške igrivosti in radoživosti, da med mano in mojim notranjim otrokom takoj klikne. Hudomušno se nasmiham njenim domislicam, posameznim lastnostim njenih junakov in izvirnim rešitvam njihovih problemov ter ob njih doživljam aha momente. Čeprav se ob branju sama počutim kot otrok, hkrati že razmišljam, kako bom modrosti njenih junakov namestila v trdi disk svojega otroka.