Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup
 

Knjige

Znižanje
Category:

Komplet knjig za najstnike (14+ let)

83.60 50.00

Ni na zalogi

Literarni vlak za najstnike (14+ let):

Opis

Evald Flisar: Poglej skozi okno

Vezava: trda
Število strani: 204

Opis:

Poglej skozi okno je zgodba o prijateljstvu med človekom in živaljo, med petnajstletnim fantom in njegovim prašičem, in hkrati o prijateljstvu med njim kot kristjanom in nekaj let starejšim sirskim beguncem kot muslimanom. Na tej točki človeške zgodovine, ko nasprotja in sovraštva med ljudmi še nikoli niso bila tako poudarjena, deluje kot opomin, da je v človeku vendarle še dovolj dobrega; da se lahko odpove sebičnosti in se poveže z drugače mislečimi v skupni odgovornosti za usodo sveta in človeštva.

Kljub temu pa nič od tega v pripovedi ni neposredno izraženo ali poudarjeno; vse to začutimo skozi zgodbo in zaplete, ki jih doživljata glavna lika: brezimni slovenski fant s poškodbo možganov, ki se, ne da bi to vedel, pogovarja sam s sabo, in sirski begunec Ahmed, s katerim skupaj potujeta čez evropsko celino v London, kjer naj bi Ahmeda čakala pomembna naloga. In res ga čaka. Vendar se nič ne konča tako, kot je nakazano. Oba glavna lika doživita preobrazbo in postavita bralčeva pričakovanja na glavo.

Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Spodbude za branje:

 • Večplasten crossover roman, ki se dotika mnogih perečih družbenih tem.
 • Pretresljiva zgodba o nenavadnem dvojnem prijateljstvu.
 • S preprostim in jasnim izbrušenim slogom roman prinaša globoka sporočila o stanju današnjega sveta.

Mnenja:

Nina Prešern – Gospodična knjiga

Kako bi lahko oblasti, država, svet in kar je še tega poskrbeli za šibkejše, tiste, ki so izgubili največ, kar se izgubiti da? O tem se v romanu sprašujemo ob motivih družine, ki vzgaja otroka s posebnimi potrebami, ter begunca.

V zgodbi odkrijemo veliko aktualnih in občečloveških tem v neodgovorljivem nasprotju: kaj je človek in kaj žival, kaj je islam in kaj krščanstvo, kaj je bolezen in kaj zdravje, kaj je prijateljstvo in kaj zloraba?

Fotografija: Nina Prešern

Urška Bračko – Booknjiga

V romanu spoznamo fanta, ki se spoprijatelji z nenavadnim hišnim ljubljenčkom – pujsom. Kar seveda ne bi bilo nič narobe, če njegov pujs ne bi bil namenjen za koline. Prav kmalu se nam posveti, da je bil fant poškodovan, svoj čas loči na čas pred Nesrečnim dogodkom in po Nesrečnem dogodku. Na svet od takrat naprej gleda drugače, spremenilo se je njegovo dojemanje in sprejemanje informacij. Ves čas pogleduje skozi okno in to je tudi fraza, ki nas spremlja skozi branje Poglej skozi okno – morda mu to pomaga se osredotočiti na pomembne stvari? 

Maja Pertič Gombač – Primorske novice

Epilog je vse prej kot predvidljiv. Da ne bi z zapisom onemogočili presenečenja, naj le še dodamo: izkaže se, da sta prijatelja na svoj način žrtvi odraslih in njihovih prepričanj, ki jih tako ali drugače zasajajo v svoje otroke. Že pogled na pomirjujočo naslovnico, na kateri deček objema Pujsa, prizor, ki ga opisuje tudi v knjigi, govori o svetu, v katerem trpljenje drugega živega bitja ni nujno ali celo samoumevno. Kakor ni samoumevno, da si drugo človeško bitje ne zasluži dostojnega življenja le zato, ker se je rodilo na napačnem koncu sveta.

Fotografija: Maja Pertič Gombač


Linn Skåber: Čez potok, ne čez most

Ilustrirala: Lisa Aisato
Prevedla: Marija Zlatnar Moe
Vezava: trda
Število strani: 256

Opis:

Norveška avtorica Linn Skåber je intervjuvala mlade in se v pogovorih dotaknila vseh mogočih tem, od aken do miru in izgube. Kaj je najboljše, ko si mlad? Kaj je najslabše? Kaj bi spremenili? Zakaj jih odrasli dušijo? Česa se bojijo? Iz njihovih odgovorov je Skåber ustvarila izvrstne zapise o teh čudovitih in hkrati brezupnih časih – o prehodu iz otroštva v odraslost, kakor ga doživljajo mladi.

Besedila so napisana v lahkotnem, šaljivem tonu, z iskrenostjo pa Skåber pred nami naslika podobe, polne radovednosti, akcije, ljubezni, humorja, razburljivosti, prijateljev, zabav in napadov smeha, pa tudi osamljenosti, tesnobe, ranljivosti, strahu, žalosti in nerazumevanja.

To je knjiga, ki bo posrkala mlade, njihove starše pa spomnila, kako je biti mlad.

Spodbude za branje:

 • Najstnikom bi ponudila knjigo z vprašanji: Kako se vam pa tole zdi? Preberite in mi povejte, se najdete v kateri teh izpovedi norveških vrstnikov? Kakšne se vam zdijo ilustracije; so sploh potrebne?
 • Ko knjigo preberemo, se na bralnem srečanju pogovarjamo; jaz predvsem prisluhnem mladim in njihovim odgovorom na gornja vprašanja in koordiniram pogovor (ker je že precej daleč od moje mladosti). Morda se jim marsikaj ne bo zdelo možno ali »primerno«, drugače od njihovih izkušenj. Ampak vsak ima svoje izkušnje; pričakujem, da se bodo odprli in razgovorili, toda nič ne drezam.
 • Ker pa smo bili tudi odrasli bralci nekoč mladi, je ta nabor izpovedi mladih lahko kot nalašč za medgeneracijsko branje. V tem primeru naj bi mladi prisluhnili obujanju spominov starejših. Primerjamo lahko naša mlada leta z mladimi v sodobnem času.
 • Razumemo naslov »Čez potok, ne čez most«? Najbrž je del pregovora: Mladost je norost, čez potok skače, kjer je most. Je mladim bralcem sploh razumljiv? (Je sploh umestno slovenjenje naslova, ki je v izvirniku »Mladim«?)
 • Bi napisali vsak svojo »izpoved«, podobno, kot so te v knjigi? (Bi jo tudi ilustrirali?)
 • Bralce (tako mlade kot odrasle) lahko vnaprej prosim, da napišejo vsak svojo kratko »izpoved«, spomin na mladost. Potem šele beremo knjigo.
 • Preberite več.

Spodbude za branje je za Bralno značko pripravila mag. Tilka Jamnik.

Oglejte si pogovor s prevajalko Marijo Zlatnar Moe.

Mnenja:

Nina Prešern – Gospodična knjiga

Zbirka ni črno-bel posnetek mladega človeka, ki bi po eni strani samo jadikoval nad neznosno težo bivanja, niti ni poveličevanje mladosti na rožnatem oblačku. Čez potok, ne čez most najstnika postavi v širši kontekst. Je človek sam sebi, a še ne povsem samostojen, še vedno odvisen in redko suveren. Za okolico je preobčutljiv, za starše nerazumljiv, za učitelje kar malo nadležen, za prijatelje nepogrešljiv, večkrat pa od vseh po vrsti … spregledan.

Fotografija: Nina Prešern

Sandra Dobnikar – Knjižni kažipot

Predvsem me je navdušila raznolikost kratkih zgodb (v večini so dolge zgolj nekaj strani in variirajo med krajšimi ter daljšimi), tako v smislu obdelanih tematik kot tudi likov, ki nam pripovedujejo o svojih growing pains. Najstniki različnih polti, različnih spolnih usmerjenosti, iz različnih družbenih slojev, z različnimi prioritetami, sanjami in skrbmi. Zbirka Čez potok, ne čez most predstavlja krasno izhodišče za številne pogovore. Sama bi priporočila branje ob kasnejšem pogovoru v skupini ali z odraslim za boljše razumevanje. Branje zbirke je izvrstna priložnost, da se predelajo nekatere tabu teme in nekatere zgodbe bolje raztolmačijo.

Fotografija: Sandra Dobnikar

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


Zoran Penevski: Sara in pozabljeni trg

Ilustriral: Dušan Pavlić
Prevedla: Dušanka Zabukovec
Vezava: trda
Število strani: 152

Opis:

Sara in pozabljeni trg je izvirna in napeta zgodba z izjemnimi ilustracijami o deklici Sari, ki po čudežnih svetovih pozabljenega trga išče svojo babico. Ptič, ki si domišlja, da je maček, kustos muzeja pisalnih strojev, strašni Vodobradec in mojster delavnice za popravljanje otroštva so le nekateri nenavadni junaki sveta čudes, ki Sari bolj ali manj pomagajo pri iskanju. Meje med resničnostjo in sanjami izginjajo, Sarin svet se spreminja v odsev slutenj in pozabljenja, iskanje babice pa v zasledovanje nečesa globljega in bistvenega, kar opredeli Sarino otroštvo. Sledovi in vprašanja se množijo vse do srečanja s kraljico iz davnine – v izredno vznemirljivi in nepričakovani razrešitvi na zadnjih straneh knjige.

 • Nenavaden, filozofsko in psihološko obarvan roman o otroštvu in pozabi, namenjen bralcem vseh starosti.
 • Odlično napisano zgodbo, ki preseneti s svojim natanko premišljenim razpletom, bodo najstniki prebrali na mah.
 • Roman prikaže posledice travmatičnega doživetja, ki razvijejo sanjske in fantastične podobe.
 • Humor in številne jezikovne igre nadgradijo besedilo.

Spodbude za branje:

 • V romanu se izkaže, da obstajata dve vrsti pozabe. Ena je preprosta, običajna, npr. ko pozabiš narediti domačo nalogo. Druga vrsta pozabe pa je nekakšno očiščenje; pozabiš vse, zaradi česar si nesrečen, da lahko živiš naprej lepše in opaziš le priložnosti za uresničenje svojih idej. Najstnike spodbudimo, da si izmislijo po tri primere za vsako vrsto pozabe: kaj včasih lahko pozabimo (pri prvi) in kaj bi bilo dobro pozabiti (pri drugi).
 • Najstnike spodbudimo, naj si zamislijo svoj pozabljeni trg s tremi nenavadnimi prodajalnami in jih opišejo. Skušajo naj biti čim bolj izvirni in domiselni. V vsaki od njih prodajalci obiskovalcu lahko ponudijo nekaj posebnega, kar mu bo izboljšalo življenje – počutje, odnose z drugimi, zdravje ipd.

Mnenja:

Tomaž Bešter – Konteksti

Sara in pozabljeni trg je pripoved o svetu dvanajstletnega dekleta. O bogatem svetu, ki prebiva v glavi ne povsem običajne punce. Nič v tej pripovedi ni običajno, vse spominja na zajčjo luknjo, ki pelje v prostranosti besedne pokrajine, ki jo slika mešanica spominov in tesnobe, želja in groze. A onkraj teh barvitih in neravnovesnih podob se skriva genialno zakrita žalost zaradi smrti in ločitve. In tu, skozi razpoke teh pošasti, nesmislov, besednih iger in ugank, dograjenih fantomov in pošasti, se v boju dekleta s samim seboj kažejo hrepenenja po svobodi, ki jo potrebuje. Svobodo od navezanosti. Od tiste babičine sladkobe majhnih stvari, ki ne zmorejo premagati grenkobe velikih. Sara in pozabljeni trg je zgodba o novem jutru. In o radikalni odločitvi pozabe.

Maja Črepinšek – Moj malček

Topla, subtilna in poetična zgodba bralca zasvoji. Popelje na čarobno potovanje, ki niha med realnim in domišljijskim, med tistim, kar se zdi kot Sarin spomin in Sarine utvare. Knjiga Zorana Penevskega z ilustracijami Dušana Pavlića je svetla in optimistična, a hkrati ves čas slutimo temne nevihtne oblake, ki se zbirajo za obzorjem. Skrivnost prelepe zgodbe se razkrije šele na zadnjih straneh. Toplo priporočam!

Fotografija: Maja Črepinšek

Ajda naklada

Knjiga je res odlična fantazija v prvem delu in lomilka src v drugem. Vsa prismuknjenost in čudnost, ki sem jo občutila v večini knjige, se mi je ob zadnjih poglavjih postavila na glavo. Res me je užalostilo, ko sem vedela, kaj dejansko stoji za vso to pripovedjo. Zgodbo spremljajo odlične, futuristične ilustracije.

Fotografija: Ajda Lalić

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


Luigi Ballerini: Šifra 2.0

Prevedla: Dušanka Zabukovec
Vezava: trda
Število strani: 184

Opis:

Madar mi je povedala, da bodo posebej zame pripravili veličastno presenečenje. Pri štirinajstih letih prejmeš izkaznico in se pridružiš Ekipi, ta trenutek je zelo pomemben. Rekla je, da je svečan. Zdaj vem, kje sem: presenečenje se je začelo. To bo najsrečnejši dan v mojem življenju.

Toda ko Nič dočaka svoj štirinajsti rojstni dan, nič ni tako, kot si je zamišljal. Presenečenja se vrstijo in zdi se, da ga temeljito urjenje na vse to ni pripravilo … Sneg je resničen in mraz je resničen in lakota je resnična. In velikanski zaslon, za katerim vidi kopico slaščic, ne deluje. V kakšnem čudnem svetu se je znašel? In kdo sploh je, deček po imenu Nič?

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Spodbude za branje:

 • Knjiga mednarodno priznanega otroškega in mladinskega pisatelja, ki se z otroki srečuje tudi kot zdravnik in psihoanalitik.
 • Kaj se zgodi, če tehnologija povsem obvlada človeško življenje? Zgodba, ki jo bodo mladostniki prebrali na dah.
 • V Italiji je 3000 učencev Šifri 2.0 podelilo nagrado bancarellino.

Mnenje:

Alenka Štrukelj – Literarna lekarna

Mladinski roman Šifra 2.0 je ena bolj nenavadnih zgodb za otroke, kar sem jih brala zadnje čase. Prvih nekaj strani sem se počutila popolnoma izgubljeno v času in prostoru, kot bi bila sama tujka in ne bi bil tujec glavna oseba romana. Bolj sem skušala razumeti, bolj se mi je odmikal smisel. A sčasoma so se vse stvari postavile na svoje mesto, zgodba je postala napeta – prav potegne te v dogajanje in skupaj z osebami iz nje le čakaš, kakšen bo razplet, in si pri tem grizeš nohte – malo od pričakovanja, malo od strahu.

Fotografija: Alenka Štrukelj

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.