Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
Do brezplačne poštnine ti manjka še 20.00! Nadaljuj nakup

Blogerska recenzija knjige Molitve za ugrabljene

Sodobnost / Novice  / Blogerska recenzija knjige Molitve za ugrabljene

Blogerska recenzija knjige Molitve za ugrabljene

Avtorica: Listanje

Jennifer Clement: Molitve za ugrabljene

Družbeni roman pisateljice Jennifer Clement z naslovom Molitve za ugrabljene je postavljen v mehiško džunglo, kjer je vsakodnevno življenje depriveligiranih domačinov neprimerno težje kot življenje ljudi v eno uro vožnje oddaljenem Acapulcu. Poleg smrtonosnih škorpijonov, mravelj, kač in helikopterskega škropljenja s pesticidi tukaj ljudje izginjajo – v večini primerov lepa dekleta. Da bi matere zavarovale svoje hčerke, ob rojstvu razglašajo, da so rodile dečke in njihov spol do pubertete uspešno skrivajo. Nato jim črnijo zobe, da bi bile videti neprivlačne. Ob redkih nenadejanih obiskih članov mamilarskih kartelov se dekleta skrijejo v izkopane luknje, kjer kot prestrašene živali čakajo, da nevarnost mine. A tudi v vasici v odročni džungli, v bližini katere se ilegalno bohotijo makova polja, nekoč ugrabijo pripovedovalkino prijateljico, prelepo Paulo. Dogodek travmatično zareže v pripoved in predstavlja osrednji motiv, okrog katerega se pletejo skrivnosti …

Nenavadna in napeta zgodba s pomočjo pretanjene pripovedne tehnike in izpiljenega, skorajda realističnega sloga v treh delih odstira dve časovni jedri. Retrospektivno nam s pomočjo spominov, fotografij in skrbno shranjenih igrač subtilno nakazuje nekoliko srečnejšo preteklost protagonistk, ko so zanje še poskrbeli možje. Po njihovi migraciji v ZDA, kjer so si ustvarili novo življenje, so izgubile finančno in psihološko varnost, vse bolj pa se nakazuje, da jih je poleg moških zapustilo tudi upanje na boljši svet. Od trenutka, ko so spoznale, da so ostale same, zanje obstaja samo enolična sedanjost, za katero se zdi, da je s svojimi nevarnostmi tako zelo predvidljiva, da jim vsaj začasno ne predstavlja nikakršnega izziva več.

Objektivno pripovedovanje najstnice Ladydi o stresnih, skorajda strašljivih izkušnjah na bralca najverjetneje načrtno skuša delovati pomirjajoče, tako da je nujno reflektivno prevpraševanje vsebine. Blokada čustev kot morebitna posledica travm je vsekakakor pripomogla k večplastnosti vsebine. Na eni strani lahko beremo napeto zgodbo o odraščanju deklet v kriminalnem okolju, kar pa subtilno in povsem neklišejsko izriše feministično agendo. Dominantnost moškega spola se kaže v diametralnem nasprotju z žensko vlogo, ki zapada v resignacijo, apatičnost, odtujenost ‒ vse dokler, ironično, ne pade zadnji opomnik največjega osebnega razočaranja Ladydijine mame nad lastnim moškim, Mariina mama.

Neverjetno neprizadeto popisovanje spoznanj o Paulini zgodbi, o doživljanju razkola med nedotakljivimi in trpečimi ter o tkanju sočutja med zapornicami razgrinja bedo mehiške družbe, ki jo kot marioneto vodi mamilarski kartel. Ob skorajšnjem pričakovanju pogrezanja Ladydijine usode nam epilog postreže s še zadnjim preobratom v romanu, ki superiorno in z branjem med vrsticami pomete s prešibko moralno držo moških, ki z ukradeno pozicijo moči (kriminal) ali z izbiro strahopetnosti (njihove ilegalne migracije v ZDA) ranljivejše peha v stanje, komajda vredno obstoja. Nosilka moči presenetljivo postane Ladydijina mama, ki se zoperstavi dotedajšnji patriarhalni ideji poslušnosti in nemoči. Ženska s stvarnim pogledom na svet je tudi idejna nosilka knjižnega naslova ‒ potrebno je moliti, a ne za to, kar si res želiš. To se po njenem prepričanju namreč nikoli ne uresniči.

Pogosti opisi jedkih vonjav insekticida opozarjajo na izmaličenost mehiške družbe, ki bi bila lahko odraz katere koli nedemokratične družbe. Izčiščeni opisi nas dvignejo na raven navdušenosti nad pripovedno tehniko, ki ji sledi zgodbena odličnost. Ta prevprašuje brezpogojno ljubezen staršev do otrok, upravičenost množičnih ilegalnih migracij in smiselnost upora družbenim razmeram. Vsebinsko in pripovedno kakovost romana Molitve za ugrabljene je povsem upravičeno prepoznal tudi filmski svet in na podlagi književne predloge posnel film Prayers for the Stolen, ki nam ga v ogled ponuja Netflix.

Ni komentarjev
Objavi komentar