Pokličite nas +386 (0) 14 372 101
 

Supervagoni

Sodobnost / Literarni kolodvor  / Bralni vlak / Supervagoni

S supervagoni želimo popestriti tekmovanje in opozoriti na super knjige.

Z njimi boste lahko vagone zbirali s podvojeno hitrostjo. Če eden od tekmovalcev prebere knjigo s spodnjega seznama, bo svoji lokomotivi priključil dva vagončka namesto enega. 

Pozor! Nove supervagone bomo dodajali mesečno. 


I. Supervagon

 

Knjiga: Susanna Mattiangeli: Učiteljica. Ilustrirala: Chiara Carrer. 

Poznamo velike in majhne učiteljice.
Okrogle in vitke.
Lahko so temne ali svetle, zgubane ali gladke,
pikaste, rožaste, vzorčaste, črtaste ali kariraste.
Toda kaj se skriva znotraj učiteljic?

Ta slikanica je zabaven in razposajen potret učiteljic. Pozorno jo preberite in poglejte – gotovo boste v njej našli tudi svojo.

Knjigo lahko naročite tukaj.

Učiteljica-naslovka

II. Supervagon

 

Knjiga: Jennifer Clement: Molitve za ugrabljene. Prevedla: Dušanka Zabukovec.

V mehiških gorah si vse mame želijo, da bi se njihove hčerke rodile grde. Kajti lepe deklice ugrabijo. Nobena se ne vrne. Ko se je rodila Ladydi Garcia Martínez, je njena mama vsem oznanila, da se je rodil fantek. A preslepila ni nikogar.

Življenje v krajih, ki jih obvladuje mamilarski kartel, ni nevarno le zaradi škorpijonov, kač in letal, ki s pesticidi škropijo naselja namesto makovih polj, ampak predvsem zato, ker nima nobene vrednosti. Avtorica nam pričara svet, v katerem morajo ženske skrbeti zase, kajti možje so odšli iskat delo drugam. Zgodba Ladydi Garcie Martínez je nepozabna pripoved o prijateljstvu, odločnosti in ljubezni.

Jennifer Clement je pesnica, pisateljica ter angažirana borka za človekove pravice in svobodo govora. Izmenično živi v Mehiki in ZDA. Bila je predsednica mehiškega centra PEN, leta 2015 pa je kot prva ženska v zgodovini postala predsednica mednarodne organizacije PEN. Za roman Molitve za ugrabljene je prejela nagrade NEA – National Endowment of the Arts, Sara Curry Humanitarian Award in britansko literarna nagrado Cannongate.

Knjigo lahko naročite tukaj.

Molitve za ugrabljene

III. Supervagon

 

Knjiga: Jan De Kinder: Se v gozdu bojiš, Veliki volk?
Prevedla: Stana Anželj

Mali in Veliki volk gresta raziskovat gozd. Veliki volk je ves zaskrbljen, saj povsod vidi nevarnost. Mali volk skuša očku vliti pogum in pred njim veselo odhlača na pot.

Šaljiva slikanica z izjemnimi ilustracijami in namigom na znano pravljico.

Knjigo lahko naročite tukaj

Se v gozdu bojiš - Veliki volk - Naslovnica izrez

IV. Supervagon

 

Knjiga: Bono Bidari: Jaz, Elvis Riboldi, in Boris, supernadarjeni
Prevedla: Veronika Rot

Vsi so ga imeli za zgubo. Bilo je jasno, da bo na televiziji uspel. Kaj pa si ti misliš o Elvisu? Se zgražaš nad njegovimi napakami ali v njem vidiš pravega prijatelja, ki bi ga branil do zadnjega diha?

 

Knjigo lahko naročite tukaj

Elvis in Boris

V. Supervagon

 

Knjiga: Anita Nair: Vaje v pozabljanju

Prevedla: Maja Kraigher

Smo tisto, kar v nas vidijo drugi. Pa smo res?

Vaje v pozabljanju nas vodijo po zapletenih poteh odkrivanja preteklosti in sprejemanja resničnosti, ko se vsak miren trenutek izkaže za zatišje pred naslednjo nevihto. Bo odkritje resnice prineslo olajšanje ali še večjo bolečino? Medtem ko avtorica nenehno stopnjuje napetost, se pred nami razgrinja nelaskava in kruta podoba Indije, pred kateri si hote ali pod prisilo večina zakriva oči …

Vrhunski roman, za katerega je bila Anita Nair, v angleščini pišoča indijska pisateljica in pesnica, avtorica potopisov in dramskih besedil, pravkar nominirana za nagrado Rabindranatha Tagoreha, Anita Nair je prejemnica vrste knjižnih nagrad, cenjena tudi v ZDA in Evropi – roman Mistress je bil leta 2008 nominiran za ugledno nagrado Orange.

Knjigo lahko naročite tukaj. 

vaje v pozabljanju_naslovnica

VI. Supervagon

 

Knjiga: Kęstutis Kasparavičius:  Dežela lenuhov

Prevedel: Klemen Pisk

Ste že slišali za deželo, kjer je trdo delo strogo prepovedano? Nikjer drugje na svetu torte ne rastejo sredi gozda kakor gobe po dežju! In le tam na drevesih namesto jabolk zorijo sladoledi. Povsod drugod moraš sam zavihati rokave, da si pripraviš večerjo, v Deželi lenuhov pa te za pretirano marljivost čaka kazen. Le kako se pride v to imenitno deželo? Lahko bi vam povedal, toda … v tem trenutku sem strašno utrujen. Preberite knjigo in boste izvedeli!

Knjigo lahko naročite tukaj. 

Dežela lenuhov

VII. Supervagon

 

Knjiga: Simona Kopinšek: Pajkodlak in Kresnica

Pravljici v verzih Simone Kopinšek ne manjka napetosti, ilustratorka Kristina Krhin pa odlično ujame odmev gozda in njegovih prebivalcev. Slikanica bo pritegnila pozornost mlajših in starejših otrok ter popestrila marsikatero pravljično urico doma in v šoli.

Knjigo lahko naročite tukaj. 

Pajkodlak in Kresnica

VIII. Supervagon

 

Knjiga: Zgodbe iz Urugvaja

Prevedel: Jurij Kunaver

Zgodbe, ki jih lahko preberete v tej antologiji, predstavljajo delo nemajhnega števila urugvajskih pisateljev od začetka 20. do prvih let 21. stoletja. Iz njih se, tako kot iz drugih knjig v zdaj že obsežni zbirki Izmenjave/Exchanges, oglašajo mnogoteri glasovi želja in bojazni, naveličanosti in fantazije, strasti, laži, ljubosumja ter drugih človeških občutkov, iz katerih se tke literarno bogastvo svetovne književnosti. Urugvajska “tradicija pisanja zgodb” slovenskemu bralcu prinaša znana in manj znana literarna imena, kar nekaj pa je takih, ki so v slovenskem prevodu predstavljena prvič.

Knjigo lahko naročite tukaj. 

naslovnica Zgodbe iz Urugvaja